Jak przygotować sernik na zimno

Składniki na spód:

120 g ciastek typu digestive lub maślanych

 30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego

Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

350 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)

350 g jogurtu greckiego lub naturalnego

70 g miodu akacjowego

skórka otarta z połowy niedużej niewoskowanej cytryny

1 łyżka soku z cytryny

12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny

 

40 ml wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

W misie miksera umieścić twaróg i jogurt grecki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać miód, skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Glazura morelowa:

 

400 g moreli (waga w całości, z pestkami)

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka miodu akacjowego

2 łyżeczki żelatyny

30 ml wody

Morele odpestkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do miękkości. Wystudzić, przetrzeć przez sitko. 

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

Puree morelowe wymieszać z sokiem z cytryny i z miodem. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. 

Glazurę morelową przelać na całkowicie stężałą masę serową. Schłodzić w lodówce do jej stężenia.

 

Smacznego :)