Jak przygotować tiramisu

Składniki:

Wszystk750 g serka mascarpone, schłodzonego

4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie

2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy

kakao do oprószenia

50 ml likieru Amarettoie składniki powinny być schłodzone.

Sposób przygotowania :

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (najwygodniej mikserem). Dodać mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować). Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.

Zaparzyć kawę, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków. Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły; ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią.

Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami (ma tam być ser).

Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć.

Przed podaniem oprószyć kakao.

 

Smacznego :)